Renovatie & interieur

Renoveren: zo pak je het aan

01 augustus 2018

Voor velen is renoveren een aardige klus waar op voorhand goed over moet nagedacht worden. Of het nu gaat om kleine opknapwerken of een totaalrenovatie, het is altijd wijs om vooraf enkele ijkpunten en deadlines voorop te stellen. Onbezonnen aan de werken beginnen resulteert vaak in onvoorziene problemen, het overschrijden van de geplande einddatum en onafgewerkte zaken die dan nog lang blijven liggen. Wij geven u alvast enkele tips die u kunnen helpen bij het succesvol starten en, nog belangrijker, eindigen van uw renovatieproject.

 

Informatie is key

 

Alles staat of valt bij het verzamelen van informatie alvorens aan de werken te beginnen. Dit kan gaan van artikels die je vindt op het internet, het kopen van vaktijdschriften, advies inwinnen bij speciaalzaken of praten met kennissen die een gelijkaardig avontuur zijn aangegaan. Of het nu gaat om het herinrichten van je woonkamer of structurele werken in het huis, hoe meer verschillende invalshoeken je kan verzamelen, hoe breder jouw kennis gaat worden en dus hoe deskundiger je beslissingen kan gaan maken.

 

Hou je financiën in het oog

Aan welke werken je ook begint, het is altijd verstandig om een budget in het achterhoofd te houden waarbinnen je de werken wilt volbrengen. Bekijk bij het opstellen van je budget ook zeker naar je maandelijkse kosten, eventuele spaargelden die je opzij hebt gezet en of je eventueel geld moet gaan lenen om de werken naar behoren uit te voeren. Eens je deze zaken bekeken hebt, is het ook geen slecht idee om een bepaalde marge in te calculeren. Vaak komen er bij renovatiewerken extra kosten naar boven die je niet had kunnen voorzien. In dat geval is het altijd comfortabeler dat je nog wat extra budget hebt vastgezet om deze kosten op te vangen. Tijdens de werken is het dan ook nog een enorm pluspunt als je de financiën kan opvolgen zodat je steeds weet waar je staat.

 

Organiseer

Maak op voorhand een schema en timeline voor de werken. Niets vervelender dan vakmannen die elkaar niet kunnen opvolgen vanwege het uitlopen van een bepaalde klus waardoor alle werken moeten opgeschoven worden. Voorbereidend werk en alle partijen goed informeren over de planning kan hierbij helpen. In het technologietijdperk van vandaag zijn er uiteraard ook tig applicaties die je kunnen helpen bij het organiseren van je renovatie.

 

Uitbesteden vs zelf doen

Het is altijd fijn als je op de handige nonkels in de familie kan rekenen om een handje toe te steken. Deze hulp kan je helpen besparen in tijd en geld en maakt het ook nog eens fijn om samen de werken uit te voeren. Toch moet je er rekening mee houden dat er soms ook voordelen zijn verbonden aan het samenwerken met professionals aangezien zij vaak materialen goedkoper kunnen aankopen. Ook kan de afweging gemaakt worden hoe degelijk de werken moeten uitgevoerd worden. Indien het om structurele werken gaat, is het soms ook aangeraden om meteen een vakman in te huren zodat je gerust kan zijn dat alles naar behoren wordt uitgevoerd.

 

Contacteer verschillende partijen

Er zijn heel wat vakmannen die zich aanbieden op de renovatiemarkt. Het is aangewezen om verschillende partijen te contacteren voor dezelfde werken. Door dit te doen, kan je ten eerste ontdekken welke partij aan welke prijzen werkt. Zo kan je beslissen op basis van je budget welke vakmannen in aanmerking komen. De tweede zaak die je hierdoor kan ontdekken is welke vakmannen het dichtst aanleunen bij hoe jij de werken ziet. Niet elke partij biedt dezelfde werkwijze of afwerkingsgraad. Er zal altijd een vakman zijn wiens werkwijze het meest overeenkomt met jouw wensen. De keuze van een vakman is dus een combinatie van prijs en manier van werken.