Home    Stoom uw woning klaar voor 2020

Er zijn ongeveer 3 miljoen woningen in Vlaanderen. De helft hiervan is meer dan veertig jaar oud en amper 200.000 van deze woningen zijn energiezuinig genoeg. Om dit te veranderen, wil de Vlaamse regering mensen aansporen om hun woning beter te renoveren. Een specifieke regel die hieruit voortvloeit is dat tegen 2020 alle dakisolatie moet voldoen aan een verplichte minimumnorm.

 

10 redenen om beter te renoveren volgens de Vlaamse regering

– Verlaag je energiefactuur: niemand verspilt graag geld. Nochtans als je woning niet voldoende geïsoleerd is, vertaalt zich dat vaak zo niet altijd in een hogere energiefactuur.

– Meer comfort: In een beter gerenoveerd huis is het immers veel prettiger wonen. De hogere en meer constante oppervlaktetemperatuur van de wanden verhogen je comfortgevoel.

– Gezonder binnenklimaat: Het belang van de luchtkwaliteit in een woning wordt vaak onderschat. Nochtans heeft die een belangrijke invloed op onze gezondheid.

– Esthetische meerwaarde: Je woning is je ultieme visitekaartje. Zowel vanbuiten als vanbinnen. Wanneer je bij je renovatie de isolatiewerken combineert met een nieuwe gevelbekleding en/of een nieuw dak, dan oogt je woning veel aantrekkelijker.

– Financiële meerwaarde: gerenoveerde huizen worden veel duurder verkocht dan soortgelijke woningen die niet zijn aangepast aan de voorwaarden van vandaag

– Het klimaat heeft het nodig: Door te renoveren, bewijs je het milieu en de toekomstige generaties een grote dienst. Een goed geïsoleerde en luchtdichte woning heeft minder verwarming nodig, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot.

– Jouw woning klaar voor je oude dag: Met een doordachte renovatie kan je tegelijk ook het gebruiksgemak, de veiligheid en de toegankelijkheid van je woning bevorderen.

– Minder onderhoud: Als je je woning nog niet grondig hebt gerenoveerd, is de kans groot dat je om de haverklap een vakman moet bellen voor kleine en grote herstellingen of onderhoudswerken her en der. Bij een beter gerenoveerde woning is dat minder het geval.

– Vandaag al haalbaar: Met de renovatietechnieken van vandaag is een grondige renovatie een perfect haalbare kaart.

– De overheid helpt mee: de overheid biedt heel wat ondersteunende maatregelen aan die beter renoveren betaalbaarder maken: renovatiepremies, premies via de netbeheerder, energieleningen, …

 

Verplichte maatregelen

De regering gaat ook enkele maatregelen simpelweg verplicht maken inzake beter renoveren. Tegen 2020 moeten in dit kader alle daken een minimum R-waarde halen van 0,75 m2K/W. De R-waarde is een parameter dat de mate van isolatie weergeeft. Stel dat je deze norm tegen 2020 niet haalt, dan worden aan jouw woning vijftien strafpunten toegekend. Hierdoor kan de woning ongeschikt verklaard worden en zal je de werken alsnog moeten uitvoeren.